Loading...
 

Met LichtOrgel kun je niet alleen verlichting op de miniatuurwereld zelf aansturen, maar met wat extra componenten ook de verlichting van de ruimte waarin die miniatuurwereld zich bevindt. Op deze manier kun je met eenvoudige middelen een echte dag/nacht cyclus simuleren.

Als je gebruik maakt van gloeilampen of 230V halogeenverlichting voor de verlichting van de kamer kun je gebruik maken van de componenten die ik ook gebruik voor de LichtOrgel demo die je op diverse beurzen inmiddels hebt kunnen zien. Deze aanvullende componenten bestaan uit een dimmer en interface module van Kemo. Het voordeel is dat dit een zeer goedkope oplossing is. De M028 dimmer van Kemo schakelt tot 2600 Watt. Om deze dimmer aan te kunnen sturen met een LichtOrgel uitgang heb je een interface schakeling nodig, de Kemo M150. Het setje (M028+M150) kost tussen de 25 en 35 Euro.

De M028 + M150 sluit je simpelweg aan volgens de handleidingen die er bij zitten:

Tot slot moet je zelf nog een klein schakelingetje maken om de uitgang van een LichtOrgel te kunnen aansluiten op de 1..5V ingang van de M150. Dit schakelingetje ziet er als volgt uit:

De 0V en ++ aan de linkerkant van bovengenoemd schema sluit je aan op dezelfde voeding waar LichtOrgel op is aangesloten. De 0V en 1..5V aan de rechterkant sluit je aan op de 0V en 5V aansluitingen van de M150. Let op: de 0V van het M150 apparaatje is dus NIET verbonden met de 0V van LichtOrgel! Bovenstaande schakeling heeft een flinke vertraging waardoor je de uitgang van LichtOrgel waar je hem op aansluit een aantal stappen kunt laten maken van 0 tot 100% terwijl het licht toch heel geleidelijk verandert. Houd wel rekening met de vertraging bij het kiezen van de tijdstippen.

Vervolgens moeten we nog zien te bereiken dat LichtOrgel geheel zelfstandig een dag-nacht cyclus doorloopt. Je kunt hiervoor de programma's 0..3 van LichtOrgel gebruiken, bv

0 = ochtend 1 = dag 2 = avond 3 = nacht

Omwille van de eenvoud gebruik ik slechts 2 programma's (0 = dag, 1 = nacht) en zelfs dat geeft al ruim voldoende mogelijkheden voor een leuke demo. Als je wilt kun je dit zelf uitbreiden naar meer programma's.

De truc is dat we een programma automatisch een volgend programma laten starten. We doen dit door een LichtOrgel uitgang aan te sluiten op een van zijn eigen ingangen. Bv uitgang 22 is aangesloten op ingang 0, uitgang 23 is aangesloten op ingang 1. Je kunt hiertoe simpel een draadje maken tussen de betreffende uitgang en ingang. Op die manier kun je LichtOrgel zichzelf oneindig lang laten bezig houden.

In ons voorbeeld start uitgang 22 dus het dagprogramma en uitgang 23 start het nachtprogramma Programma 0 (=dag) voor uitgang 23 is zo ingesteld dat deze uitgang uit is (0%) en na x minuten, de duur van de dag aan schakelt en daarmee programma 1 start. Programma 1 (=nacht) voor uitgang 22 is ook zo ingesteld dat deze uitgang uit is (0%) en na y minuten, de duur van de nacht aan schakelt en daarmee programma 0 start. Programma 0 (= dag) voor uitgang 22 stellen we zo in dat deze aan is (100%) gedurende 1 seconde en vervolgens uit gaat en blijft. Dit zorgt ervoor dat de puls op ingang 0, die het einde van programma 1 genereert, verlengd wordt tot een goed gedefinieerde periode van (ca) 1 seconde. Programma 1 (= nacht) voor uitgang 23 stellen we om dezelfde reden zo in dat deze aan is (100%) gedurende 1 seconde en vervolgens uit gaat en blijft.

Stel dat je voor de besturing van je miniatuurwereld niet voldoende hebt aan 1 LichtOrgel. Je kunt nu eenvoudig meerdere LichtOrgels toevoegen door de ingangen van alle LichtOrgels (dus de pinnen van de 5-polige stekkertjes) simpelweg parallel te schakelen. We hebben er met bovenstaande configuratie immers voor gezorgd dat de puls op een ingang voldoende lang is (1 sec) om alle andere LichtOrgels netjes te synchroniseren. Alle LichtOrgels draaien volledig automatisch, gesynchroniseerd hun programma's af.

Op de parallel geschakelde ingangen kun je desgewenst ook nog een schakelaar aansluiten, zodat je handmatig de dag en nacht kunt starten. Desgewenst kun je in LichtOrgel (degene waarvan de uitgangen 'de maat' aangeven) een auto-start configureren, zodat een van de programma's vanzelf gestart wordt als je de voeding aan zet.

De complete configuratie van de LichtOrgel demo, inclusief de aansturing van de 230V halogeenverlichting vind je (bij wijze van voorbeeld) in de file galleries.

Leon van Perlo

Page last modified on Saturday 12 February, 2011 18:56:21 CET
British English (en-uk)Dutch (Nederlands, nl)German (Deutsch, de)