Loading...
 

Software en Firmware

Op veel modules uit het VPEB programma zit een microprocessor. De module is daarmee feitelijk niet meer of minder dan een computer, gespecialiseerd in het uitvoeren van een specifieke taak.
Net zoals een computer vereist de processor op de VPEB module software om te kunnen werken. Omdat het hier gaat over software die min of meer permanent in de processor zit praten we hier niet over "software", maar over "firmware".

Voortschrijdend inzicht leidt er toe dat het soms wenselijk is om die firmware aan te passen, zodat de werking van de module verbetert, of zelfs ingrijpend verandert door het toevoegen van nieuwe mogelijkheden. Zo kon je bijvoorbeeld met de TM51 print ooit analoge treinen besturen. Door een firmware aanpassing is de functionaliteit uitgebreid naar Hybride besturing, zodat je naast analoge treinen ook treinen met een DCC decoder digitaal kunt besturen. Het verschil is niet meer dan een firmware aanpassing, de print en componenten die daar op zitten zijn 99% identiek. Toevallig was er in dit specifieke geval ook een ander type processor nodig omdat de oude simpelweg te traag was om die nieuwe functies aan te kunnen, maar het voorbeeld geeft wel aan wat we hier bedoelen.

Moet ik de firmware bijwerken?

Als alles werkt tot volle tevredenheid is in het algemeen het advies: If it ain't broke, don't fix it, ofwel: Als het niet stuk is valt er niets te repareren.
Als je problemen ervaart is het advies om in elk geval je firmware te actualiseren naar de meest recente versie, aangezien de kans aanwezig is dat je probleem in een nieuwe versie is opgelost. In principe geven we alleen ondersteuning op de laatste firmware versie. Ook als je gebruik wilt maken van nieuwe mogelijkheden die wel beschikbaar zijn in de laatste firmware, maar niet in de door jou gebruikte versie is een opwaardering zinvol.

Hoe weet ik welke firmware ik heb?

Dat hangt er van af. Als je een processor met Bootloader hebt (zie verder) staat de versie van de firmware zelf niet op de sticker van de processor, immers, die firmware kun je zelf bijwerken. De versie firmware kun je dan in veel gevallen controleren via de beschikbare testsoftware of (altijd) via de Bootloader software.
Heb je geen processor met Bootloader, dan staat de firmware versie op de sticker op de processor.

Bootloader

Alle modules met processor die door VPEB vanaf januari 2013 zijn geleverd beschikken over een Bootloader-voorziening. Zo'n voorziening is een speciaal programma in een afgeschermd stuk geheugen in de processor. Vanuit dat afgeschermd geheugen is de Bootloader in staat de rest van het programmageheugen te voorzien van nieuwe firmware.
Het laden van nieuwe firmware in de module gebeurt door middel van een normale PC. Op die PC start je als gebruiker een toepassing (Bootloader), die communiceert met de Bootloader in de processor. De Bootloader op de PC (software) en de Bootloader in de processor (firmware) zorgen er samen voor dat je als gebruiker zelf nieuwe firmware kunt installeren zodra die door VPEB beschikbaar wordt gesteld. Details over het gebruik van de Bootloader voorziening vind je in de handleiding van de betreffende module of in een aanvullende handleiding specifiek voor de Bootloader van de betreffende module.

Alle modules waarbij de processor vast op de print zit gesoldeerd (RM-C, OC32, TM44, UCCI/E) beschikken altijd over een Bootloader en kunnen dus door de gebruiker zelf worden geactualiseerd.
Bij de modules waarbij de processor in een voetje zit, is aan het opschrift op de processor te zien of het een processor met Bootloader is. Het betreft:

  • RM-U BL1.0
  • UCCI BL1.0
  • TM-H BL1.0
  • PM32 BL1.0

Processoren RM-U, UCCI, TM-H en PM32 zonder Bootloader

Een processor zonder Bootloader is te herkennen aan het opschrift op de processor. Als daar niet staat "BL1.0" heb je een processor zonder Bootloader. Heb je een processor van een van deze modules (dus RM-U, UCCI, TM-H of PM32) zonder Bootloader die je wilt actualiseren, dan kan dit door omruil van je CPU's van de betreffende modules. Je krijgt dan een processor met Bootloader en (in principe) de meest recente firmware. Omruil van CPU's is sinds 1 januari 2014 een betaalde service die wordt uitgevoerd door de VPEB partners PiCommIT en MCC-ModelCarParts.

Overige processoren zonder Bootloader

Processoren van de RM-H, RM51, TM51, OM32 en LichtOrgel hebben nooit een Bootloader en krijgen die ook niet, simpelweg omdat de processor daarvoor niet geschikt is. Bovendien wordt de firmware van deze modules niet verder ontwikkeld. Heb je zo'n processor die je wilt laten bijwerken met de laatste firmware, of wil je een Dinamo 2.x systeem (analoog) ombouwen naar 3.x (hybride) neem dan even contact op met VPEB.

Actueel zijn:

  • RM-H 3.01
  • RM51 2.22
  • TM51 4.32
  • OM32 1.21 (20070221)
  • LO 1.10 en 1.11 (beide zijn actueel)
Page last modified on Friday 26 January, 2024 12:58:54 CET
Dutch (Nederlands, nl)English British (British English, en-uk)German (Deutsch, de)