Loading...
 

Dinamo


IPM 12 volt valt weg

Beste forumleden,

Mijn Dinamo-systeem starte vanmorgen niet op. De RM-H bleek geen spanning te krijgen. De 12 volts uitgang van de IPM gaf 0 volt aan. De andere uitgangen functioneerde wel. Na wat meten aan en uitzetten kwam de spanning terug. In eerste instantie rond de 4,5 volt. Iets later weer normaal. het systeem starte weer op en functioneert weer.

Wie kan mij vertellen wat er mogelijk aan de hand is. Moet ik bepaalde onderdelen gaan vervangen?

M.v.g. Walter Delmee

Netherlands

Walter,
4 weerstanden van 'in totaal' (wat dat in jouw ogen ook moge betekenen) 50 Ohm trekken 0,24A uit 12V en 0,1A uit 5V.
Dus ik begrijp niet wat je nu gemeten hebt.
Mvg Leon


Netherlands

Je schreef: Uit de 12V trek ik (met 4 weerstanden totaal 50 ohm) 1,2A
Staan die 4 weerstanden (van elk 50 Ω?) parallel? Dan is het ca. 12,5 Ω en loopt er een stroom van ca. 1,0 A.


Leon , Martin

Ik heb 4 weerstanden parallel geschakeld, 2 van 10 Ω, 2 van 15 Ω totaal dus 50 Ω.

Mvg Walter


Netherlands

Als je die weerstanden in serie zet dan levert dat inderdaad 50 Ω op. Maar ze staan parallel: 10//10//15//15. Dan wordt het:
1 / ( 1 / 10 + 1 / 10 + 1 / 15 + 1 / 15 ) = 3 Ω. Bij 12 V geeft dat een stroom van 12 / 3 = 4 A.

Maar misschien heb je ze anders geschakeld. Eerst twee weerstanden van 10 Ω parallel (= 5 Ω) geschakeld en dat ook met de twee weerstanden van 15 Ω (= 7,5 Ω) gedaan. Als je beide delen dan in serie schakelt, dan krijg je 5 + 7,5 = 12,5 Ω (10//10+15//15). Dan zou de stroom 12 / 12,5 = 0,96 A = 960 mA zijn. Het kan ook nog anders zijn: 10//15+10//15 = 6 + 6 =12 Ω. Dan kom je uit op 12 / 12 =1,0 A. Dus hoe jij 1,2 A krijgt, is mij onduidelijk. Of het moet door tolerantie (= afwijking) van de weerstandswaarden zijn.



Netherlands

.. en
Bij 5V 1.67A
Bij 20V 6.67A
in dat laatste geval verstoken de 10Ohm weerstanden 40W per stuk en de 15Ohm weerstanden 27W elk.

Blijft de 5V ook ca 5V bij deze belasting? Is inderdaad geen 2.5A, maar dan zul je meer weerstanden parallel moeten zetten.

Als je de Vrs niet kunt regelen kan het de LM317, de transistor (Ik meen TIP42) op de IPM of de 3055 transistors zijn. Uiteraard behoren kortsluitingen en slechte contacten ook tot de mogelijkheden.

Ik zou ook controleren of je gelijkrichter en afvlakelko nog wel goed zijn. Meet de spanning op de elko. Zet er vervolgens een flinke belasting op. Dat mag gewoon vóór de IPM rechtstreeks op de elko. 2 auto-koplampen in serie met beide spiralen parallel doen samen zo'n 200W = ca 10A. Pas op, het wordt heet! Aannemend dat je trafo dat aankan mag de ruwe (ongeregelde) spanning niet meer inzakken dan een Volt of 4 t.o.v onbelast.


Netherlands
Foto?

Netherlands

Dat lijkt tamelijk parallel te zijn.
Dus stromen bij de spanningen zoals hierboven aangegeven.

Overigens kun je het ook gemakkelijker uitrekenen dan met de volledig correcte formule van Martin.
Een 10 Ohm weerstand trekt op 5V 0.5A
Een 15 Ohm weerstand trekt op 5V 0.33A
Samen dus 0.5 + 0.5 + 0.33 + 0.33 = 1.66A
Bij parallelschakeling mag je weerstanden niet optellen maar de stromen wel.
Een extra weerstand van 10Ohm maakt dus 2.16A. Nog een extra van 15Ohm 2.49A. Toleranties buiten beschouwing gelaten. Dus 3 van 10 en 3 van 15 kan wellicht net teveel zijn.


Leon,

Kan ik de conclusie trekken dat de 5Volt dus te weinig ampere levert ? In jouw berekening 1.66A . Mijn meting1.3 A.

Even nog voor de duidelijkheid, IPM print zal het zeker niet zijn. Deze uitgewisseld met een andere IPM print. Storing blijft hetzelfde.

Dan blijven er dus drie componenten over (los van eventuele slechte verbindingen (zal deze morgen gaan controleren), Elco, gelijkrichter en transistors.

Ga eerst de voeding uitbouwen kan dan beter meten en controleren. Hangt nu onder de baan.

Ik heb alvast op de stukslijst IPM gekeken. Kan echter met het artikelnummer de brugcel niet vinden. Heb jij hiervoor een alternatief en of waar moet deze brugcel aan voldoen?

Groet Walter


Netherlands

Nee, je kan de conclusie trekken dat je te weinig Amperes vraagt. Als je geen 2.5A vraagt weet je ook niet of de IPM dat kan leveren.

Mvg Leon


Netherlands
Waar komt jouw "meting" 1,3A vandaan? Ik kan hierboven niet ontdekken waar dat getal vandaan komt.

Netherlands

Walter,
Je schrijft dat de voeding onder de baan zit ingebouwd en uit je laatste post krijg ik de wellicht volkomen onterechte indruk dat je dat allemaal nog niet gecontroleerd hebt.
Onderdelen kunnen zo maar stuk gaan, maar meestal zijn ze stuk of niet. Daartussen zit weinig variatie.
Als na jaren trouwe dienst er ineens vage ellende ontstaat is dat in minstens 95% van de gevallen te wijten aan corroderende contacten, loszittende schroefjes of rammelende soldeerverbindingen. Als dat het niet is zijn het meestal corroderende contacten, loszittende schroefjes of rammelende soldeerverbindingen.
Mvg Leon


Hallo Leon,

Mijn 1,3A heb ik gemeten op de 5 V uitgang, door de 4 weerstanden (zie foto eerder bericht met de waardes 10,10,15 en 15 ohm) parallel aan te sluiten.
Ik ga nu eerst alle verbindingen na en schoonmaken, zoals jij adviseert.

Misschien zijn mijn reactie niet altijd even duidelijk, maar ja ik ben maar een leek op electronica gebied.

Maar met jullie support begin ik er wel wat meer van te begrijpen. Daarvoor dank.

Mvg Walter


Netherlands

Walter,

Je moet niet proberen de stroom door de weerstanden te meten. Een weerstand van 10Ohm trekt 0.5A als je er 5V op zet. Dat is een gegeven dat volgt uit de wet van Ohm. Die hoef je niet meer te bewijzen. Waar het om gaat is vaststellen dat de voeding stabiel blijft als je hem belast. Je moet dus de spanning op de voeding meten. 5V moet 5V (+/- 0.25V) blijven totdat de maximale stroom bereikt is die de voeding aan kan. Of er dan 2,3 of 2,6A loopt is niet spannend.
Als je jouw weerstanden op 12V zet meet je blijkbaar 1.2A. Alleen zou er 12/3=4A moeten lopen. Dat dat niet gebeurt komt omdat de 7812 dat niet kan. Die kan maximaal 1A leveren (sommige types 1.5A). De 7812 beschermt zichzelf door de stroom af te kappen op de gemeten 1.2A door de spanning te verlagen. In dit geval tot 1.2 x 3 = 3.6V
3 Ohm is dus te weinig voor een 7812. Om deze te testen moet je er één weerstand van 15Ohm (eigenlijk 12Ohm) op zetten en meten of de spanning 12V (+/- een beetje) blijft.

Dat je in het 5V geval geen 1.6A meet maat 1.3 komt omdat jouw meter zelf ook een weerstand heeft. Door te meten beïnvloed je hetgeen dat je wilt meten. Dat is ook een reden dat je grote stromen niet moet gaan proberen te meten (tenzij je goede apparatuur hebt en precies weet wat je doet), maar beter kunt afleiden uit zaken als de wet van Ohm.

Dat je het niet allemaal begrijpt is niet erg. Maar ik vind zelf dat, wanneer je deze hobby bedrijft, je eigenlijk wel enige basiskennis zou moeten hebben. Daar is gemakkelijk aan te komen. Wikipedia doet al best veel. En verder staat het uitgelegd in goed leesbare boekjes, zoals "elektronica voor dummies", "elektronica echt niet moeilijk" en nog tientallen andere. Het geld en de tijd die je daar aan besteed ga je ruimschoots besparen en het is nog leuk ook. Tenminste, dat vind ik dan.

Mvg Leon


Netherlands

Om die gewenste 12 Ω te krijgen, kun je 2 weerstanden van 10 Ω parallel schakelen; die zijn dan samen 5 Ω. Dat doe je ook met de 2 weerstanden van 15 Ω; die zijn dan samen 7,5 Ω. Beide delen zet je dan achter elkaar, dat is in serie. Zie schema's hieronder. Je krijgt dan 5 + 7,5 = 12,5 Ω. Dat wijkt maar weinig af van de gewenste 12 Ω.

schema: (de … zijn nodig omdat extra spaties weggelaten worden!)
……………..┌────┐………..┌────┐
────┬───┤ 10 Ω ├──┬──┤ 15 Ω ├───┬───
……...│...….└────┘…..│.....└────┘……│
……...│...….┌────┐…..│.....┌────┐……│
……...└───┤ 10 Ω ├──┴──┤ 15 Ω ├───┘
……………..└────┘………..└────┘

vervangingsschema:
……………..┌───┐...……...┌────┐
────────┤ 5 Ω ├─────┤ 7,5 Ω ├───────
……………..└───┘...……...└────┘

vervangingsschema:
……………………….┌─────┐
─────────────┤ 12,5 Ω ├───────────
……………………….└─────┘


Beste mensen,

Weer een poging gewaagd. Transistoren en potmeter R6 vervangen.
12 Volt werkt.
5 Volt werkt
Wisselspanning werkt, is ook te regelen.
Rijspanning continu 22,5 Volt. Is niet te regelen. (Hier zit m.i het probleem).

Heb nu geen idee meer van wat het kan zijn. IPM al een keer geheel uitgewisseld. Resultaat hetzelfde.

Heeft er iemand nog een idee? (gelijkrichter? of beker Elco?)

M.v.g. Walter


Netherlands
Welke transistoren heb je vervangen?

Hallo leon,

Ik heb de 3 2N3055 transistoren vervangen.

De reden dat ik dat gedaan heb, is dat ik de IPM gewisseld had met een andere die wel werkt. Dus ik dacht, dan ligt het probleem buiten de IPM-print.

M.v.g. Walter


Netherlands

Ok.
Je hebt de IPM gewisseld, maakt geen verschil.
Je hebt de 2N3055's gewisseld, maakt geen verschil.
Dan kan het dus alleen nog maar in je bedrading zitten. De meest waarschijnlijke is kortsluiting bij je 2N3055's, maar als je die gewisseld hebt had je dat ook moeten opvallen. Niet dus.

Als je de 2N3055 transistoren helemaal NIET aansluit en RS NIET belast, hoeveel spanning staat er dan op de B aansluiting van je IPM en hoeveel op RS (tov GND)?

Mvg,
Leon


Hallo Leon,

Even ter verificatie, Ik neem de bedrading los van de K1 aansluiting B (Power blijft aangesloten), de K2 E3,E2,E1 op de IPM?

Dan meet ik de spanning op de K1 B aansluiting en de GND en ik meet de RS en de GND ?

Mvg, Walter


Page: 2/3  [Next]
1  2  3 
 
Dutch (Nederlands, nl)English British (British English, en-uk)German (Deutsch, de)