Loading...
 

OM32, OC32 and LichtOrgel


Welke invloed heeft het 'midpoint' op de stand van een servo?

Beste Leon,
doordat ik het baanoppervlak op een plaats enkele mm omhoog gehaald heb is één van mijn seinen een beetje ontregeld. Ik zal uiterst behoedzaam se servoinstellingen op de OC32 moeten wijzigen. De seinarm en daarbij servo moet in twee standen kunnen staan. Daarvoor gebruik ik twee aspecten Asp 0 Set Servo : 15 en Asp 1 Set Servo -5
midpoint staat nu op -4 en Range op S(mall).
De eindstanden (Asp 0 en 1) heb ik al iets gewijzigd. Ik worstel met het midpoint, dat nu buiten het gebied tussen de einstanden lijkt te raken.
Mijn vraag is nu welke functie het Midpoint heeft. Als ik het midpoint bijvoorbeeld 4 omhoog haal, verandert dan de plaats van de eindstanden (-5 en +15) ook, met 4 "eenheden" naar -1 en 19. Of wat is anders de functie van het midpoint? Ik stuur de servo toch alleen maar aan naar de eindstanden door de aspecten bepaald? Wanneer komt de servo in zijn midpoint? Bij het uitschakelen van de spanning of huis vlak na het inschakelen?
Leon je snapt dat ik het nog niet helemaal doorheb. Graag enige uitleg over het "midpoint'
Bedankt alvast!

Netherlands

Hallo Bram,

De functie van "Midpoint" en andere parameters staat beschreven in het document "OC32 Uitgebreide Configuratie 3.0"
Als beide uiterste standen 15 en -5 zijn lijkt me dat je nog voldoende ruimte hebt e.e.a. zowel naar boven als naar beneden aan te passen met deze parameters. Je kunt ook spelen met Midpoint. Is een kwestie van proberen wat het exact doet met de positie. Overigens gebruikt een slag van 20 op een S range wel een zeer klein gedeelte van het bereik van de servo. Je vraagt dan wel erg veel van de besturing. M.i. een mechanisch ontwerp dat beter moet kunnen.

Mvg,
Leon

Hoi Leon,
had ik gelezen. Daar staat "Dit bepaalt de middenpositie van de servo. De mate waarin je het midpoint kunt aanpassen hangt af van de range. Bij een kleine range kun je het midpoint in grotere mate aanpassen dan bij een grote range. Bij range XL heeft een aanpassing van het midpoint geheel geen effect, want dan worden reeds de maximale aanstuurmogelijkheden benut. "
Mijn vraag is "Heeft het midpoint ook invloed op de uiterste standen?" Ik stuur de servo toch alleen maar naar de standen -5 en 15. Zou ik het midpoint dus bij wijze van spreken ook op 28 kunnen zetten zonder dat dat invloed heeft op het gedrag. Ik stuur immers alleen de commando's Set Servo -5 en Set Servo 15. Nooit stuur ik het commando Set Servo->midpoint?

Martin Domburg zegt dat het midpoint juist ergens tussen de uiterste standen moet liggen. Dat is hiermee in tegenspraak. Dat brengt me in verwarring.


Netherlands

Een servo heeft meestal een werkhoek van 180 graden.
Met de Range kun je deze verkleinen. XL = 180 graden. Het "Midpoint" ligt dan logischerwijs op 90 graden. Dat kun je ook niet instellen, er is immers niks te kiezen.
Range S is iets rond 45 graden. Met "Midpoint" kun je dan instellen welke 45 graden van de 180 je wilt gebruiken. Minimaal is dat dus 0..45 graden, Midpoint is dan ca 22,5 graad, maximaal 135..180 graden, Midpoint is dan 157,5 graden. Voor de duidelijkheid: Die graden zijn ongeveer. Het hangt van de servo af hoe hij reageert op de aansturing. In de praktijk zijn de graden meestal wat groter dan de getallen die ik hierboven noem.
Operationeel kan de OC32 een servo instellen in 128 stapjes. Je kunt 45 graden ook adresseren door alleen de stappen te gebruiken die in de door jou gewenste range liggen. Alleen heb je er dan maar 32 over, niet mooi als je ook speciale slinger-en-bounce effecten wilt. Door de Range aan te passen heb je weer 128 stappen voor de gewenste 45 graden.

Jij gebruikt 20 stappen van de 128 in Range S. Jij gebruikt effectief dus ca16% van 25% = 4% van het bereik van de servo. De OC32 kan dit prima aansturen. De vraag is of de servo het ook kan volgen. De meeste zijn niet zo nauwkeurig. Dat bedoel ik dus met "een mechanisch ontwerp dat beter moet kunnen".

Mvg,
Leon

Hoi Leon,
heel erg bedankt dat je het zo uitgebreid voor me uitlegt. Nu heb ik voor het eerst het idee dat ik het helemaal snap1 ik volgde altijd de instelregeltjes zonder echt te snappen wat ik deed. Hat geeft me een onprettig gevoel, alhoewel alles altijd naar behoren werkte.

je kritiek snap ik. hij is terecht. Bij de volgende seinen zal ik het beter aanpakken. mar ik weet niet of ik nog makkelijk bij het mechanisch gedeelte van dit sein kan komen. De servoarm is direct met en stuk veerstaal met de seinarm verbonden. De uitslag van de seinarm is maar klein in schaal N. Ik ga kijken of ik de hefboomarm nog wat kan verkleinen. Overigens heb ik expres vrij dure digitale servo's gebruikt voor mijn seinen. Dat is geen garantie voor nauwkeurig werken, maar ik hoopte er op. En de seinen die ik zo gemaakt heb werken al een jaartje of wat zonder dat ik wat hoefde bij te stellen. Maar nu moest ik toch de afstand tussen servomotor en sein een mm'tje groter maken en kwam ik in de problemen.

HEEL hartelijk bedankt voor alle moeite die je voor mij hebt gedaan!!!
groet,
Bram


 
Dutch (Nederlands, nl)English British (British English, en-uk)German (Deutsch, de)