Loading...
 

Dinamo


Bezetmelding wagens niet meer zoals voor firmware update van TM44 modules

Goedemiddag,

Mijn goederenwagens zijn allen voorzien van 15K Ω weerstanden. Bij wagens met twee assen is één weerstand aanwezig, bij wagens met vier of meer assen zijn twee weerstanden aanwezig. Voor de laatste firmware update werden melders in de blokken actief op het Dinamousers controle scherm en in mijn iTrain scherm bij detectie van één wagen. Na de update zijn drie assen met een weerstand nodig om een wagen te melden op het spoor. Het resultaat is dat een trein niet meer stopt op de juiste plek, maar een eind doorrijdt of tegen een stootjuk tot stilstand komt terwijl de wielen van de loc nog een poos blijven doordraaien. Locomotieven worden nog wel gedetecteerd zoals voorheen.

Kan het niet detecteren van één enkele wagen het gevolg zijn van gewijzigde instellingen op de TM44 modules? Zo ja, welke moet dan worden aangepast?

Met vriendelijke groet,
Arie den Heijer

Netherlands

Hallo Arie,
Analoog of digitaal?
Slow-decay of fast-decay?
Het gaat net om instellingen. Het inlezen en analyseren van bezetmeldingen is totaal gewijzigd om slow-decay mogeljk te maken. Maar qua gevoeligheid zou het niet veel moeten uitmaken.
Mvg, Leon

Hallo Leon,

De trein die te ver doorrijdt is digitaal. Een andere trein met twee wagens rijdt ook te ver door bij duwen van de wagens. Verder rijden er op dit stoomdepot alleen digitale locs, die hebben geen probleem, want de melders reageren uiteraard altijd wel goed op de locs.
Er rijdt bij mij één trein analoog, die doet het prima.

Decay staat bij alle 10 TM44's op Fast.

MvG, Arie


Goedenavond,

Inmiddels heb ik getest met slow decay, maar het probleem blijft. Op een spoor waar een rangeersein vlak voor de draaischijf staat duwt de loc alle vier wagens de draaischijf op, terwijl voorheen de hele trein keurig voor het sein stopte. Per sectie zijn minstens drie wagens nodig met een 15K weerstand in een as voordat gemeld wordt dat die sectie bezet is. Hierdoor rijdt de loc te lang door.
Heeft iemand een idee hoe dit is op te lossen?

Met vriendelijke groet,
Arie den Heijer

Netherlands

Arie, probeer eens een wagon met een 10k weerstand (is vlgs mij ook het alg. advies voor de toe te passen weerstandswaarde).
Groet, Joop

Hallo Joop,

Waar vind ik dit advies voor de weerstandswaarde?

Ik heb even getest met een gewone weerstand van 10K op de rails. Dat werkte goed. Nu ga ik de 15K SMD weerstanden van de assen van de wagens halen en vervangen door 10K SMD weerstanden. Hopelijk werkt het dan weer goed.

MvG, Arie


Netherlands

Ik heb e.e.a. getest.
30k is voldoende om een bezetmelding te genereren als er in dat blok verder niks op de rails staat.
Als je DCC aan zet in een blok of als je HFI aan zet op 100%, dan geeft een sectie van dat blok pas een betrouwbare melding vanaf 5k, ongeacht wat er verder in dat blok op de rails staat.
Ik weet nog niet of dat ook het geval is bij firmware 1.21.
Ik heb wel een vermoeden waardoor het komt, maar op dit moment geen tijd om een diepgaande analyse uit te voeren en ook niet om een oplossing te bedenken, mocht die mogelijk zijn. Staat op de lijst, ik kom er t.z.t. op terug.

Mvg, Leon

Dag Leon,

Bedankt voor je bericht. Ik wacht wel af wat jouw onderzoek oplevert, heeft geen haast.

MvG, Arie


Hallo Leon,

Ik heb 1.24A geladen in de eerste vier TM44's. Hierna getest of het werkt in de blokken die bij deze TM44's horen. Helaas rijden de treinen nog wel tegen het stootjuk aan, maar wel met minder snelheid dan bij 1.24.
Kortom, het is nog niet zoals het voorheen was.

Met vriendelijke groet,
Arie


Netherlands

Hallo Arie,

Dank voor het testen.

Ik kan niet zien welke treinen er met welke snelheid tegen een stootjuk aanbotsen. Ik kan alleen meten dat bij actieve DCC in een blok een sectie een melding geeft wanneer een weerstand lager dan 15k wordt aangebracht op de sectie bij een voedingsspanning van 16V. En bij DCC is dat onafhankelijk of andere secties van dat blok al dan niet bezet zijn. Dat is exact gelijk aan hetgeen ik meet bij versie 1.21.

Detectiealgoritme is iets anders bij 1.24A t.o.v. 1.21.
Versie 1.23 is nagenoeg gelijk aan 1.21, maar op mijn testbaantje leidt die methode bij gebruik van slow-decay incidenteel tot false-positives. Daarom is 1.24 iets terughoudender gemaakt. Dat blijkt een negatief effect te hebben op de benodigde weerstandswaarde in sommige gevallen. Dat laatste effect zou verholpen moeten zijn in 1.24A en voor zover ik kan meten klopt dat ook.
Als het gedrag anders is dan ben ik benieuwd naar een reproduceerbare meetmethode waar dat uit blijkt

Wat je nog zou kunnen testen: Omdat de detectie bij 1.24A minder agressief is dan bij 1.21 zou je de Switch-On Delay (instelling TM44) kunnen wijzigen van de default waarde 1 naar waarde 0. Je loopt dan weliswaar meer kans op false-positives, maar aangezien er al enige mate van filtering in het algoritme zelf zit zou dat kunnen meevallen.

Groeten, Leon.

Hallo Leon,

Switch-On-Delay instellen op 0 heeft wel effect, nog net niet genoeg. De trein rijdt nu heel zacht tegen het stootjuk aan, maar de locomotief stopt nu wel direct daarna met rijden, terwijl voorheen de wielen nog een paar rondjes maakten bji stilstand (goed te zien aan de drijfstang wink )

Ik kan uiteraard nog terug naar 1.23, toen was het doorrijd-probleem er niet.

Groeten,
Arie


Hallo Leon,

Pure magie hier, ik heb wat gestoeid met 'reactievertraging' van de locomotieven. Dat gaf wel enig effect maar hielp nog niet echt. Maar sinds kort worden wagens die geduwd worden wel weer gedetecteerd en stopt de trein wel weer keurig op tijd vóór het stootjuk. Uiteraard ben ik daar blij mee, maar begrijpen doe ik het (nog) niet.

Met vriendelijke groet,Arie


 
British English (en-uk)Dutch (Nederlands, nl)German (Deutsch, de)