Loading...
 

Dinamo


Problemen met wissels

Hallo,

Ik heb afgelopen donderdag mijn dinamo systeem gekregen. Ik blijf een probleem hebben met het schakelen van de minitrix wissels.

De volgende stappen heb ik al ondernomen:

  • WSS spanning maximaal (via potmeter WSS)
  • PM32 Maximale stroomsterkte toestaan (via R4 potmeter)
  • Via DinamoConfig de pm32 stroomsterkte op unlimited gezet


Nu schakelen een hoop wissels meer! Gelukkig... :-)

Maar... Nog niet allemaal helaas. Het blijkt als een wissel van zichzelf een iets hogere weerstand heeft in het schakelen (het gaat ietsje zwaarder) dat het dinamo systeem dit niet trekt.

Dit heb ik getest door een werkende spoel van een werkende wissel af te halen en even op een andere wissel te zetten (die het niet doet). Deze doet het dan nog steeds niet, het palletje blijft ongeveer in het midden staan, en de tong gaat half of helemaal niet over.

Zet ik er echter de wisselspanning van een originele minitrix transformator op, dan werkt het zonder problemen.

Het systeem is compleet gebouwd afgeleverd door Frans, en een hoop wissels doen het goed, maar sommige niet (zelfde type, alleen wisselen iets zwaarder).

Is er nog iets wat ik hier kan (laten) doen?

Oh ja, nog 1 opmerking/vraag: Is het normaal dat het programma dinamoconfig bij het opnieuw opstarten de spanning op normaal zet voor de pm32? Of hoort hij dan nog steeds unlimited te geven?

Alvast bedankt voor de suggesties!

Grt. Mischa

Netherlands

Mischa,

het is nog mogelijk om op de PM32 twee weerstanden in waarde te wijzigen waardoor een nog grotere stroom geleverd kan worden. Ik vraag me echter af of dit soelaas biedt en het probleem toch niet gezocht moet worden in iets anders, iets mechanisch? De stroomcurve van de diverse weerstandswaardes vind je in het PM32 manual in de grafiek op pagina 18 en de foto op pagina 8. Als je de lagere weerstanden wilt hebben, stuur me dan even een mailtje!

De wijzigingen die je doet in DinamoConfig zie je niet terug als je het programma afsluit en daarna weer opstart. Dan staan alle vinkjes dus weer in de defaultstand. Je moet dus zelf goed documenteren wat je wijzigt!

Groet
Frans


Netherlands

Toch kom je met die weerstanden met een lagere waarde heel ver.
Belangrijk is ook de wissel zelf niet onder spanning in de baan te bouwen. Hierdoor gaat de wissel een beetje bol staan en gaat wringen en moeilijk om.

Nog een punt wat wil helpen is om de eindafschakeling in de spoel door te verbinden.
De eindafschakeling kan in gaan branden en daardoor niet om willen. In de besturingssoftware is de pulsduur begrensd waardoor je spoel toch niet naar de eeuwige je weet wel helpt.

Groeten,
Patrick


Hallo Frans en Patrick,

Allereerst bedankt voor de snelle reacties!

De wissels liggen perfect, en staan niet bol. Mechanisch is er niets mis met de wissels, en bovendien doen ze het met een originele minitrix voeding prima!

Nu ga ik eerst proberen om de eindafschakeling uit te schakelen, even googlen hoe dat moet, en als dat niet werkt, kunnen we altijd nog de 2 weerstanden in dinamo veranderen.

Ik zal hier het resultaat laten weten! Bedankt voor de suggesties!

Grt. Mischa


Netherlands

Hoi Mischa,
Niet om verveld te zijn,
Ik zou eerst de weerstanden aanpassen.

Misschien (ik weet niet hoe oud de aandrijvingen zijn)
helpt in eerste instantie schoonmaken van de aandrijving ook wel.
Maak maar eens open, dan zie je een messing stripje wat kontakt verzorgd voor de rechtdoorgaande en afbuigende stand. Op de contactpunten wil wel eens een zwarte aanslag zitten die je goed kunt verwijderen met wasbenzine/ alcohol.
DIt is echter een lapmiddel. Na verloop van tijd zit er weer die aanslag in.

Ik heb ergens een verhaal geplaatst hoe deze te overbruggen.
Maar ik weet niet meer waar. Of hier in het forum of op beneluxspoor. Ik moet thuis nog eens kijken in mijn computer.
Ben nu aan het werk rolleyes

Groeten,
Patrick


Belgium

Dag Mischa,

Op mijn spoor Z baantje had ik destijds juist hetzelfde probleem zoals jij beschrijft.
Ik heb op de PM32 de weerstanden R1 en R2 (origineel 2,2 Ohm) vervangen door 2 weerstanden van 1,5 Ohm en alle problemen waren onmiddellijk opgelost.
Ik gebruik wissels van Märklin en wissels van Micro Trains door elkaar op dezelfde baan.
De raad van Patrick is volgens mij dus wel de goeie raad: Eerst de weerstanden vervangen.

Beste groeten,
Rik


Heren,

Het probleem is opgelost. Het waren inderdaad de weerstanden!

Ik heb even contact gehad met Frans, en hij heeft me dezelfde dag nog voorzien van de juiste weerstanden, dat vindt ik nou service! Hartelijk bedankt daarvoor! :-)

Grt. Mischa


Netherlands

Dit lijkt heel erg op de problemen die ik momenteel ondervindt met mijn minitrix wissels. Ik ben nu anderhalve week bezig met de opbouw van mijn baan en het testen van Dinamo in combinatie met iTrain.

@Mischa: waren de problemen inderdaad verholpen met de andere weerstanden? Ook later geen problemen meer gehad?

Grt.Wiert

Netherlands

Hoi Wiert,

Ik rij ook Dinamo icm Minitrix.
Sinds de weerstanden geen enkel probleem meer ondervonden.
De verkopende partij zou het als vraag kunnen opnemen met welke systeem de koper gaat rijden.
Scheelt een hoop gedoe.

Groetjes,

Bert

Hallo Wiert,

Ja, de problemen waren verholpen met het vervangen van de weerstanden. Inmiddels ben ik overgestapt naar Peco rails omdat ik niet te spreken ben over de krappe minitrix wissels en de onbetrouwbare wisselaandrijvingen.

De Peco wissels stuur ik aan via de conrad motoren met puntstuk schakeling, dit werkt perfect. Hiermee heb ik ook het probleem niet meer van het plastic hartstuk van de minitrix wissels.

Grt. Mischa


Netherlands

Minitrix wissels staan er (wat mij betreft) om bekend dat ze stroom vreten. Dan moet je dus de weerstanden zodanig kiezen dat de PM32 die stroom ook kan leveren. Dat is geen tekortkoming van de PM32, zo is-ie ontworpen, om die stroom te leveren die in een bepaalde situatie nodig is en niet veel meer dan dat.
Als je alleen de instelling op "unlimited" zet moet je nog steeds die enorme stroom door de (voor die stroom) veel te grote weerstanden persen en verlies je spanning.

Overigens(1) staat in de oorspronkelijke handleiding dat het handig is de weerstanden in busjes te steken zodat je ze simpel kunt wisselen.
Overigens(2) kun je over 2x 2,2 Ohm weerstanden ook gewoon een derde 2,2 Ohm weerstand solderen (zonder de oorspronkelijke er uit te halen). Dat ziet minder fraai uit, maar met 3x 2,2 Ohm weerstanden parallel heb je 0,73 Ohm, met 2x 1,5 Ohm weerstanden parallel heb je 0,75 Ohm, dat scheelt dus 2x niks.

Mvg,
Leon


 
Dutch (Nederlands, nl)English British (British English, en-uk)German (Deutsch, de)