Loading...
 

Dinamo


gemengd bedrijf H0 en H0e

Netherlands

Dinamovrienden,

Op mijn baan heb ik zowel H0 als H0e locs. Gedeeltelijk op 3-rail spoor.

Ik denk dat je analoge H0e locjes wel wat minder spanning moet geven dan H0 locs, want de motortjes zijn even groot als in een N loc.
Dat is volgens mij enerzijds nodig omdat het niet zo goed is voor de kleine motortjes als je ze veel spanning geeft. Bovendien heb je bij een hoge spanning minder rijstappen beschikbaar om lage snelheden goed in te stellen - en dat wil je juist vooral bij H0e smalspoor locjes die natuurlijk langzamer moeten rijden dan de normaalspoor.

Zou het een idee zijn om de H0e locjes te voeden vanuit de TM-H via een stel (zener)diodes?

Bij gewone diodes moet je er dan 3 of 4 in serie zetten en daaraan parallel evenveel diodes de andere kant op. Dat zouden dan dus smd diodes moeten worden als ik ze in de locjes wil bouwen.

Even gekeken in de 1N4001..7 data-sheet: bij 300 mA valt daar ca. 0,82 V over
Dus 3 diodes is ca 2,5 V en 4 diodes is 3,3 V.

Dit heb ik getest en het lijkt inderdaad wel te werken.

Een ander idee is 2 zenerdiodes van 2,4 V in "anti-serie" d.w.z. anode aan anode en de ene kathode aan de motor en de andere kathode aan de TM-H.
Dit zou de voorkeur hebben, omdat ik 2 zenerdiodes (in "ouderwetse" wink behuizing) nog wel kwijt kan in een locje.

Toen ik dit probeerde (met BZX 85C (1,3 W) 3,9 V zeners – dus misschien iets te hoge zenerwaarde) leek de TM-H in de beveiliging te gaan. Het locje reed wel een tijdje, maar uiteindelijk ging de rode led op de TM-H uit. Ik moest het Dinamo systeem uit- en aan zetten, daarna brandde de rode led weer.

- Heeft iemand ervaring met H0 en H0e locs op 1 baan?

- Lijkt het inderdaad een goed idee een paar diodes in serie te zetten?

- Waardoor ging de TM-H in de beveiliging bij 3,9 V zeners? Zou dit beter moeten gaan bij 2,4 V zeners?


Groeten, Rudolf

Netherlands

Hallo Rudolf,

volgens mij maak je het jezelf alleen maar moeilijk door de locjes aan te willen passen.... Die H0e locjes rijden toch op een aparte baan of heb je een drierail met gecombineerde H0/H0e? Zo niet, dan heb je een aantal blokken voor de H0e baan die je via een of meerdere aparte TM's met eigen voeding van de juiste spanning (12 Volt lijkt me wat je nodig hebt?) voorziet. Eigenlijk heb je dus twee modelbanen die je met 1 RM-U en ieder met zijn eigen setjes TM's bestuurt.

groet
Frans


Netherlands

Eens met Frans. 2 voedingen elk op een eigen setje TM-H/TM44 modules lijkt mij de aangewezen weg.

Een alternatief voor 2 voedingen is ook nog de voedingsspanning vóór de TMxx modules die je voor H0e gebruikt een paar volt omlaag brengen met een extra stabilisator. Zolang het verschil slechts een paar volt is stook je niet zo heel veel weg, vooral omdat die H0e lokjes waarschijnlijk niet zoveel zullen verbruiken.

In het ongunstigste geval kost je dit 1 extra TMxx en een voeding / stabilisator van een paar tientjes. Dat lijkt me het geklooi met diodes en/of zeners niet waard.

Ik lees echter dat Rudolf "een stuk" 3-rail heeft. Nu weet ik niet hoe veel "een stuk" is.

Als het echt niet anders kan vraag ik me af of je de spanning per-se omlaag moet brengen voor H0e. Als je de spanning voor H0 niet al te extreem opschroeft moet H0e ook daarop prima kunnen rijden. Zo'n motor zal dat best kunnen hebben en 63 stappen per rijrichting is in de praktijk heel goed regelbaar. 16V lijkt mij een aardig compromis. Dan blijft er op de rails zo'n 13V a 14V over.

Als het 3-rail stuk slechts een klein deel van het geheel is (bv 1 of 2 blokken) kun je ook nog overwegen dat stuk spoor te voorzien van 2 aparte TMxx uitgangen en de gemeenschappelijke spoorstaaf met een relais te koppelen aan uitgang H0 of uitgang H0e, afhankelijk van wat er rijdt. Zet de secties voor de bezetmelding dan in de niet-gemeenschappelijke spoorstaven, dat scheelt wat schakelen met het relais en dan kun je ook nog eens zien aan de bezetmelders wat er op dat moment op staat.

Wil je toch per-se de voeding met diodes naar beneden brengen, dan zou ik de diodes niet in de loc stoppen, maar in de baan, gewoon tussen de buitenste en binnenste spoorstaaf.

Mvg,
Leon


Netherlands

Nog even het volgende:

Toen ik dit probeerde (met BZX 85C (1,3 W) 3,9 V zeners – dus misschien iets te hoge zenerwaarde) leek de TM-H in de beveiliging te gaan. Het locje reed wel een tijdje, maar uiteindelijk ging de rode led op de TM-H uit. Ik moest het Dinamo systeem uit- en aan zetten, daarna brandde de rode led weer.

De TM-H gaat op deze manier niet "in de beveiliging". Als de rode LED uit gaat is de communicatie weg. Dan is je TM-H uitgevallen of de RM-U. Daar is niets "beveiliging" aan, dat is gewoon fout. Als de kortsluitbeveiliging van de TM-H in werking treedt wordt dat per blok netjes gerapporteerd aan de RM-U en vervolgens aan de PC en als de overbelasting weg is komt de spanning op het blok gewoon terug.

Ik kan trouwens geen enkele oorzaak verzinnen waarom het bovenstaande veroorzaakt zou worden door de zenerdiodes.

Mvg,
Leon


Netherlands

Leon, Frans,

Alvast bedankt voor het meedenken. Ik heb nu geen tijd om te antwoorden.
Dat volgt morgen.

Groeten, Rudolf


Netherlands

Het stuk 3-rail is maar kort, ca. 50 cm en dus 1 blok.

Ik heb wel zitten denken om de diodes tussen de voor-H0-unieke-spoorstaaf en de voor-H0e-unieke spoorstaaf te zetten. Maar er zit een extra handicap in: een spoorwissel om de H0e treinen "naar de andere kant" te krijgen; zie de bijlage.
Dat maakt de truc van aansluiten van (zener)diodes tussen de unieke spoorstaven eigenlijk onmogelijk, omdat dan de loc op het moment van oversteken aan beide kanten (zener)diodes in serie zou hebben en dan dus juist te weinig spanning zou krijgen.

Ook aan de oplossing met een relais heb ik zitten denken, maar ik weet niet goed hoe ik die vanuit iTrain automatisch moet aansturen. Daar heb ik indertijd ook met Xander over gemaild, maar ik meen me te herinneren dat hij het te veel werk vond om iets te bouwen waarmee iTrain afhankelijk van het soort loc (H0 of H0e) een relais aan- of uitzet.
Een idee is nog om dat relais tegelijk te laten aan- en uitgaan met het relais voor de puntstukken van de wissels waarmee de H0e locs intakken op het stukje 3 rail.

Ik heb net even gemeten, en ik zie dat Frans m'n systeemkast heeft uitgeleverd op 16 V. Daar rijdt ik al een tijdje met H0 locs op en dat gaat dus goed. Dus ik ga maar 'ns uitgebreid proberen of de H0e locjes daar toch voldoende goed op rijden.

Ik zal ook nog 'ns kijken of dat rare uitvallen van de communicatie met de TM-H te reproduceren valt.

Nogmaals dank voor het meedenken.

Groeten Rudolf.


Netherlands

Hallo Rudolf,

je systeem zal inderdaad op een dergelijke spanning geleverd zijn, maar niets staat jou in de weg om die spanning (de RS op de IPM) bij te regelen. Maar hou wel in de gaten dat wat je meet op de IPM, niet op de rails komt, want daar zitten nog wat torren en diodes tussen, dus je verliest zo ongeveer 2 Volt. En wat nog "erger" is, op de uitgang van de TM-H is het geen gelijkspanning meer, maar een blokgolf door de pulsbreedte modulatie. Meten daarvan met een normale multimeter heeft geen zin, want je zal dan vaak iets "gemiddelds" meten en niet de werkelijke piekspanning.

Jou zou tussen het optimale voor H0e en H0 in kunnen gaan zitten qua voedingsspanning, maar als jij zegt dat de H0e locjes met motoren van N schaal zijn uitgerust, dan lijkt mij iets van 15 volt geen probleem voor beiden. We leveren de gestabiliseerde voedingen voor Dinamo P&P met de TM44 zowel voor N als voor H0 als 15 Volt versie. Het ijken van de snelheden van de locs zal dan wel opnieuw gedaan moeten worden.

groet
Frans


Netherlands

Hoi Frans,

Ja dat verschil tussen de RS op de IPM en de spanning op de rails had ik nog onthouden van de cursus biggrin .

Ik was er nog niet aan toe gekomen de snelheid van de locs te ijken, dus dat is dan geen barrière om de RS lager te zetten.

Alles overwegende houd ik het toch maar bij 16 V, omdat ik in de TM-H handleiding lees dat een wat hogere spanning weliswaar betekent dat je minder rijstappen overhebt om de lagere snelheden precies ter regelen, maar je hebt het voordeel dat de trekkracht bij die lage snelheden beter is. En de H0e locjes moeten natuurlijk vooral bij langzaam rijden voldoende trekkracht hebben.


Groeten Rudolf


Netherlands

Rudolf,

Het is allemaal niet zo'n exacte wetenschap hoor. De optimale rijspanning hangt van veel factoren af. In de handleiding staat alleen wat het effect is als je het aanpast. Er wordt zelden een harde uitspraak gedaan over een exact getal, simpelweg omdat dat bijna niet te geven is.

Als je alleen rijdt met vlak industriespoor zul je waarschijnlijk genoeg hebben aan een vrij lage spanning. Wil je een TGV met 280km/h schaalsnelheid een helling van 3% op laten rijden zou het zo maar kunnen dat je wat meer spanning (en vermogen) nodig hebt.

Het is ook een kwestie van een beetje experimenteren wat voor jou het beste werkt. Niets houdt je tegen om die 16V eens op te schroeven naar 18V of terug te draaien naar 14V en te kijken wat het effect is in jouw geval.

Mvg,
Leon


Netherlands

OK, dank je.

Groeten, Rudolf


 
Dutch (Nederlands, nl)English British (British English, en-uk)German (Deutsch, de)