Loading...
 

OM32, OC32 and LichtOrgel


Voeding voor de OC32 goed geregeld.

Netherlands

Veel gebruikers kennen de stuipende servo’s wel als je de spanning van je modelbaan inschakelt. Ik ook helaas, maar het lijkt alsof er nu een oplossing is gevonden voor dit probleem waarbij een situatie word gemaakt die efficiënter zal werken. Nu heb ik door mijn project Erlebniswelt er een oplossing aan toe gedragen waardoor er mijnen inzien makkelijker en stabieler gewerkt kan worden met de OC32 en servo’s.

De oplossing kwam aan het licht toen picommit aan de slag ging met een gebruiker van het PnP systeem. Ik had hem geadviseerd de voeding van de OC32 (5V) en de servo’s (12V), relais en leds apart aan te bieden. Wat volgens de manual word aangeraden en ook door mij is uitgevoerd in mijn eigen werken. Dit blijkt dus niet goed te zijn want zijn servo's werden aaridg wild. Nu is die methode overboord gegooid met een succesvol resultaat dankzij Picommit. Vandaag op de gebruikersdag kreeg ik heel vaak die vraag hoe nu die servo’s stil te krijgen de boel te voeden dat ik heb besloten hier eens een verhaaltje over te schrijven.

Maar wat is er nu veranderd waardoor de servo’s niet meer stuipen? Iets heel simpels eigenlijk, er wordt nu een en dezelfde voeding gebruikt voor zowel de OC32 zelf als de servo’s, relais, leds en andere artikelen op de OC32. Je gebruikt dus een geschakelde stabiele spanningsbron en die gebruik ja als voeding voor alles. De oorzaak welke is ontdekt heeft te maken met verschillende inschakeltijden van diverse voedingen. De een schakelt eerder in als de andere.

Onderstaande werkt enkel als je geen 12V artikelen gebruikt op de OC32:
Nu heb ik zelf aan dit verhaal de mening dat die voedingsspanning het beste 7,5V kan zijn. Dit omdat de OC32 als de servo’s 5V voeding vragen. Bied je 12V aan dan zal de OC32 en de SP4 (waar je de servo’s op aansluit) van die spanning 5V maken wat betekend dat je 7V weggooit. Deze spanningsval wordt omgezet in warmte. Door 7,5V als spanning te gebruiken verstook je maar 2,5V wat verwaarloosbaar is. Led’s branden ook mooier op 7,5V dan op 12V, hierdoor heb je minder hoge voorschakelweerstanden nodig om een bepaalde lichtsterkte te behalen. Dan zit je enkel nog met het relais. Dat is geen probleem want de printen van Picommit zoals de DR4 zijn ook met 5V relais leverbaar.
Dit verhaal gaat het beste op als je baan bestaat uit servo’s, relais en led’s dus voor wissels, blokken, verlichting en seinen. Heb je motoren of magneetartikelen dan heb je een hogere spanning nodig dus ontkom je niet aan 12 of 15V.

Hoe je het uitvoert probeer ik hieronder toe te lichten:
Men neemt een 7,5V (of andere waarde naar keuze) schakelbare voedingsbron. Picommit levert diverse goede voedingen voor niet al te veel geld. Als eerste koppel je de GND van de voeding aan de GND van je Dinamo systeem. Het is heel belangrijk om alle massa’s van gelijkstroomvoedingen aan elkaar te koppelen.

Note: Veel gestelde vraag wat nu het verschil is tussen GND, Ground, massa, V-, min e.d.: het antwoord is dat deze hetzelfde betekenen: Negatieve voedingsspanning

Vervolgens leg je de VP (+) en de GND (-) door naar de VP en GND van connector K1 op de OC32. K1 is de sub-D achterop de OC. Voor als je de DS32 gebruikt dan zitten de aansluitingen op de DS32. Jumper JP1 op de OC32 bmoet/b je plaatsen.

Vervolgens sluit je de servo’s, relais en leds aan op de OC32. De VP van je componenten sluit je aan op de VP van de voeding of je DS32.

Succes met aansluiten, mochten gebruikers tegen problemen aanlopen of blijken dat deze methode toch niet voldoet dan horen we het heel graag. Tot op heden werkt deze methode beter.

Groetjes Martin Domburg
Domburg Train Support

Netherlands

Dag Martin,
Bedankt voor je uiteenzetting... leuk en nuttig om de ervaringen van anderen te lezen!!
Persoonlijk heb ik hier echter wel een kanttekening. Bij Nienoord (Modelspoorgroep Nienoord) gebruiken wij vijf stuks OC32'ers met meerdere servos. (MCC en losse projecten)
Vanaf het eerste begin hebben wij met een enkele 5V voeding gewerkt. Dat was met een ringkern trafo met 5V stabilisatie. Dat hadden wij aan de OC32'ers en servo aangeboden. Die 5 volts voeding (in en uitschakelen) heeft ons helaas een OC32'er gekost die onder coulance van Leon netjes is hersteld en hij heeft toen ook direct aangeraden 7,5 volt te gebruiken (via de 5V stabilisator op de print). Toen hebben wij ons concept omgegooid en geschakelde voedingen gekocht. Die worden nu na elkaar ingeschakeld. Eerst OC32 voeding (7,5V) en 1-1,5 seconden daarna de 5V servo voedingen.
Op de Dinamo gebruikersdag waren wij ook aanwezig met onze voedingen en schakelingen en geen van de servos heeft bij ons dat inschakelgedrag die je beschrijft maar wij gebruiken dus wel twee aparte voedingen zoals voorheen werd aangeraden. Zoals eerder verwoord zijn het allebei wel geschakelde voedingen. Misschien is dat het verschil?
Bij ons deed zich echter het fenomeen voor dat als er meerdere OC32'ers en servos op een voeding zaten aangesloten de stoorpulsen rare onvoorziene reacties op gingen roepen bij de andere OC32'ers en daarmee hun toepassingen.
Erg vervelend en heeft ons al een aantal kleine servos (kleine wit/blauwe) gekost door die ongecontroleerde bewegingen. Dat hebben wij dus verholpen door aparte voedingen en eerst de 7,5V (geschakelde) voeding in te schakelen en pas daarna, als de oc32'ers goed geinitialiseerd zijn via een vertragingsschakeling de 5V voeding voor de servos. Nu hebben we ook geen rare stoorpulsen meer en de servo hebben ook geen rare inschakel perikelen of bokkesprongen.
Bij ons aan de stand waren de bezoekers ook zeer verbaasd over het rustige gedrag van de servos omdat wij vaak het in en uitschakelen hebben gedemonstreerd via onze eigen software (in eigen huis ontwikkelt) en wij hebben ze juist geadviseerd de voedingen na elkaar in te schakelen. En... tevens ook aangeraden geschakelde voedingen te gebruiken i.p.v. transformatoren of rinkern.
Zo zie je maar... niet voor alle problemen is dezelfde oplossing geijkt!

Jammer genoeg niet de tijd gehad om alle stands met een bezoek te vereren want had graag meer willen weten, horen over allerlei oplossingen! Misschien een volgende keer!

Succes verder en hoop nog meer tips en ervaringen te mogen lezen!!
Oja... je hebt mij erg nieuwsgierig gemaakt naar je project "Erlebniswelt"!
Kan ik daar ergens anders ook iets over lezen? Dat zou fijn zijn. Eigen website?
Hoor hier graag meer over!!!

Met vriendelijke groet,
Fokko Dusseljee
Modelspoorgroep Nienoord
Voorzitter / Hardware & software Engineer


Fokko,
Lees dit complete verhaal voor het eerst, na jou heeft nog niemand gereageerd dus doe ik het maar.
Martin doet zijn verhaal op 2 forums, allebei n-spoor, 9mm-spoor.nl en n-spoorforum.nl.


 
Dutch (Nederlands, nl)English British (British English, en-uk)German (Deutsch, de)