Loading...
 

My Layout


overloopwissels en besparen op blokken in schaduwstation

Beste lezer,
in bijgaande afbeelding heb ik mijn concept baanplan in N spoor voor een schaduwstation getekend (met xtrack). Ik heb relatief veel ruimte dus lange opstelsporen. Er wordt in 1 richting gereden, tegen de wijzers van de klok in.
Ik weet dat je op TM-H uitgangen kan besparen door relais te gebruiken. Je kan dan met 1 uitgang meerdere sporen bedienen.
Echter als je omloop wissels gaat toepassen zoals in de onderste helft moet er wel iets meer gebeuren als je volgens bijv. de rode lijn rijdt. Ik kan zo niet overzien wat dan de gevolgen zijn voor het relais principe.
Heeft er iemand suggesties, afgezien van alle blokken apart aansturen?

PS het is de bedoeling de baan aan te sturen met iTrain, heeft misschien invloed op de uitvoering.

met vriendelijke groeten
Joost (groentje in de modelbaanbesturing)

Vergat nog te melden dat het hier een analoge baan betreft.

groeten,
Joost


Netherlands
Dat hangt af van de concessies die je wil doen. Bij gebruik van spoor-omschakelrelais kun je niet tegelijkertijd een trein binnennemen en op een ander spoor een trein laten wegrijden. Als je dat geen bezwaar vindt, dan komt de volgende concessie aan de orde. Als een trein van een linker gedeelte via overloopwissels naar een rechter gedeelte moet rijden, dan kun je niet op een ander spoor een trein binnennemen of laten wegrijden. Dan is de oplossing vrij simpel: alle binnenkomende sporen via relais op één TM-H-uitgang en alle rechter gedeelten van een verdeeld spoor via relais op een 2e TM-H-uitgang.

Hoi Martin,
bedankt dat je even hebt gekeken en me een tip hebt gegeven hoe hier mee om te gaan. Dit geeft me vertrouwen om ook met bouwen en bedraden te beginnen.

Fijne jaarwisseling en groeten,
Joost


 
British English (en-uk)Dutch (Nederlands, nl)German (Deutsch, de)