Loading...
 

Dinamo


2 Wissels voeden vraagstuk

Hallo Dinamo-users, ik zit met een mogelijk heel simpel vraagstuk. Ik ben nog een leek op het gebied van Dinamo en Itrain. Maar de online cursussen via DTS hebben mij een stuk wijzer gemaakt. Het schaduwstation en de wissels van het schaduwstation werken naar behoren en zijn dus ook al aangesloten. Het schaduwstation en de aan en afvoer sporen liggen al vast op de kurkbedding. De secties van de blokken zijn aangesloten dus in zoverre gaat het de goede kant op. Maar de volgende situatie is mij nu even onduidelijk cq. heb ik twijfels over, namelijk :

In de bijlage ( https://thumbs-eu-west-1.myalbum.io/photo/1k0/9a20e8ef-f880-4f92-a5ff-25f566d4f9d0.jpg ) is een gedeelte van het baanplan met blokindeling en bijbehorende secties ingetekend. In het groen gekleurde spoorgedeelte zitten links 2 gebogen wissels. Ik weet even niet hoe ik de railvoeding voor dit stuk spoor het beste kan aansluiten bij de rest van de blokken.
Ik vergelijk deze situatie met paragraaf 3.4 en 3.5 uit de Dinamo PnP wisselstraten handleiding. Ik snap dat ik voor de 2 gebogen wissels in het groene baangedeelte welke met de scherpe zijde aan elkaar liggen, een apart blok zou moeten gebruiken.
Maar ik vraag mij af of ik deze 2 wissels ook als een wisselsectie kan aansluiten bij een bestaand blok (zoals de wissels van het schaduwstation gevoed worden door de sectie 2B4 en 3B1). Namelijk blok 2 (of eventueel Blok 6 van het hoofdspoor). Hier moet ik de sectie 2B1 en ook het begin van sectie 2B2 nog gaan bepalen. Dit is het gedeelte welke overgaat van het groene baangedeelte naar het oranje baangedeelte richting einde sectie 2B2 en begin sectie 2B3.
Het hoofdspoor ( wat blok 6 gaat worden) moet als rijrichting naar de wissels voorrang hebben op het nevenspoor (keerlus 2). Verder is de hoofd rijroute van het hoofdspoor (Blok 6) via de wissels naar Blok 2 naar het schaduwstation. Het stuk spoor in het groen richting de onderzijde van het schaduwstation moet je zien als een keerlus om de rijrichting te veranderen. Hier moet ik ook een apart blok van maken met hooguit 2 secties, gezien de lengte van dit spoor.
Ben ik op de goede weg en wat is de beste oplossing voor de 2 gebogen wissels ?
Op dit moment kan ik niet verder omdat ik even niet weet hoe ik de betreffende blokken moet gaan indelen rondom de 2 gebogen wissels en dus ook de bedrading nog niet kan aansluiten.
Mocht er niets anders overblijven dan voor de 2 wissels een apart blok te gaan gebruiken, dan is mijn vraag of ik hiervoor dan een enkele sectie moet maken voor beide wissels of moet ik elke wissel apart voeden via ieder hun eigen sectie binnen het blok en dus de wissels isoleren ten opzichte van elkaar ?
Maar misschien heeft iemand een andere oplossing.

Inmiddels een heel verhaal, maar ik wil toch zo uitgebreid mogelijk mijn vraagstuk voorleggen.

Met vriendelijke groet,

Marc van Straaten

Netherlands

Hallo Marc,
ik zou de 2 gebogen wissels in het groene baangedeelte als één (kruis)wissel beschouwen (een zgn.Engelsman) en deze aan alle vier aansluitingen volledig isoleren. Je kunt deze sectie dan middels een relais met 2 wisselcontacten koppelen met: òf Hoofdspoor blok 6 òf met nevenspoor blok 7.
Het relais (voeding bijv. 5V of 12V) laat je dan schakelen door bijv. een OC32.
Als je er prijs op stelt kan ik je een tekening van de aansluitingen maken.
Dat wordt dan wel morgenmiddag.
Groet, Joop

Hoi Joop,

Bedankt voor je reactie. De optie die jij aanhaalt, was mij al bekend uit de genoemde handleiding. De optie met een relais is niet wat ik zoek. Als je de handleiding verder leest bij 3.4 en 3.5 zie je dat er een mogelijkheid is om een apart blok te gebruiken voor de beide wissels.
Maar mijn vraag is eigenlijk of het mogelijk is om de wissels als een wisselsectie te koppelen aan een blok van het hoofdspoor vóór of na de wissels. Dit heb ik namelijk ook kunnen doen met de wissels van het schaduwstation.
Maar ik ben mij niet zeker of dit mogelijk is.
Maar misschien kan ik beter even een ticket maken bij DTS om dit aan te kaarten.
Ik wilde het eigenlijk eerst eens hier in het forum voorleggen voordat ik DTS ga vragen.
Groet, Marc.

Netherlands

Marc,
succes met je vraagstelling bij DTS. Maar als het hoofspoor blok 6 en nevenspoor blok 7 inderdaad ieder een eigen blok zijn van een TM44 dan maak je het vlgs. mij onnodig moeilijk. Voorrangsregelingen worden door iTrain geregeld. Dat hoef jij hardware-technisch niet op te lossen.
Maar wellicht denken ze er bij DTS anders over.
Groet, Joop

Netherlands

Hallo Marc,
Nee, dat kan niet. Er is geen enkel blok dat bij alle mogelijke rijwegen altijd onderdeel is van de rijweg.
Het advies van Joop is het enige juiste, of het gebruik van een aanvullende blokuitgang. Dat laatste kan voordelig zijn als je toevallig een blokuitgang over hebt die je nergens anders voor kunt of wilt gebruiken.
Mvg, Leon


Hoi Leon,

Bedankt voor je heldere reactie. Ik heb inderdaad een blok over, dus ik zou dat als de beste oplossing zien. Dat gaat dus betekenen dat ik een A-draad en een B1 draad op 1 van de wissels moet aansluiten. Oftewel de beide wissels zijn dan 1 sectie groot binnen het blok.
Dan moet ik dit blok dus als een gewoon blok binnen Itrain aanmaken ?

MvG.
Marc.


Netherlands
Even uit mijn hoofd: je maakt in iTrain een blok aan en geeft dat blok de naam van één van die twee wissels. iTrain weet dan dat het een blok is uitsluitend bedoeld om die wissel van rijspanning te voorzien. Overigens kun je in iTrain niet ompolen tegen zo'n "blok". Dat ompolen zul je dus aan de andere kant moeren doen.

Bedankt Leon, voor de respons over ITrain.
Ik ben alleen als leek even vertwijfeld over deze passage in je antwoord : "Overigens kun je in ITrain niet ompolen tegen zo'n "blok". Dat ompolen zul je dus aan de andere kant moeren doen."
Ik weet even niet wat hiermee bedoeld wordt.
Ik heb in ITrain een blok item tussen beide wissels geplaatst maar ik kan dan geen secties aanmaken. De wissels heb ik aan alle 4 de sporen geïsoleerd. Ik zal aan de binnenbocht zijde van de beide wissels de A-draad moeten solderen en aan de buitenbocht zijde de B1 - draad. Dit als ik de gekozen rijrichting aanhoudt.


Netherlands

Je moet geen blok tekenen tussen de twee wissels, je moet alleen in "wijzigen blokken" een extra blok aanmaken van het type "Wissel" en dat blok de naam geven van één van die twee wissels. Dat is alles. Lengte en terugmelder voer je (volgens mij) in bij eigenschappen wissel.

Als je een keerlus hebt zul je ergens met de A-staaf tegen de B-staaf komen. Dat is het punt waarop het systeem zal moeten "ompolen". iTrain kan dat niet als dat punt tegen zo'n "wisselblok" aanligt, dus dan zulk je

  • dat punt ergens anders moeten positioneren
  • een relais moeten gebruiken i.p.v. een extra blokuitgang
  • een echt, heel kort blokje moeten maken met een stopverbod, maar dan moet je ook extra melders aanmaken en aansluiten
  • Xander moeten vragen dit op te lossen


De derde optie kan overigens wel voordelen hebben als de wisselstraat die op die manier wordt aangestuurd complex en lang is, want het bevordert dan de doorstroming. Maar dat is in jouw situatie niet aan de orde.

Mvg, Leon


Hoi Leon,

Nogmaals bedankt voor je uitleg. Ik snap nu dat ITrain de bottleneck is wat betreft het ompolen van beide keerlus sporen.

Als ik naar optie 1 en 3 kijk dan zou ik het volgende kunnen doen, hoop ik :
1. Isolatie tussen wisselblok en spoor keerlus 1 enkele rechte rails opschuiven naar het schaduwstation ( dan is er nog voldoende rail over om van het keerlus spoor een blok(je) 8 te maken met 2 secties)
2. Idem voor het andere spoor keerlus 2 (blok 7)
3. Dan moet ik dus 3 secties aanmaken en aansluiten in het blok van de wissels => vanaf blok 7 naar wissels - dan de wissels zelf - en het stuk spoor richting blok 8 ??

Dan heb ik dus een wisselblok met aanvullende rail stukken richting beide keerlussporen waardoor dan wel de ompoling in ITrain mogelijk is ???
De binnenbocht afkomstig van het hoofdspoor (blok 6) en het wisselblok is dan normaal gepoold richting blok 2 richting het schaduwstation.

MvG. Marc


Netherlands

Marc,

Je zoekt problemen die er niet zijn.
Ompolen is geen probleem BEHALVE in de heel speciale situatie waar jij bewust voor gekozen hebt en ALLEEN als je er dan ook nog kiest om het ompoolpunt te leggen tegen die betreffende twee wissels. ELKE andere oplossing werkt probleemloos.

Mvg, Leon


Netherlands

O ja, en het is mij op basis van jouw tekening niet overal duidelijk aan welke kant jij de A en de B staaf hebt liggen en daarmee ook niet waar het ompoolpunt komt te liggen. Het is mij ook niet duidelijk of de sectiescheidingen al zijn aangebracht en dus ook niet welke optie de gemakkelijkste oplossing is.
In principe is dat die van Joop, die dat al in de tweede post correct heeft aangegeven, maar naar die oplossing "was je niet op zoek".


Ik ben begonnen met het schaduwstation aan te leggen. De rijrichting om te bepalen waar de a-staaf is, heb ik aangegeven. Ik meen me te herinneren dat het een algemene afspraak is dat gezien de rijrichting de A-staaf dan rechts ligt. Zo heb ik dat dan ook aangelegd. Bij blok 2 zie je de a-staaf aansluiting in de buitenbocht en de B-aansluitingen in de binnenbocht ingetekend. Zo ook bij blok 3. Misschien was dit niet zo duidelijk, maar bij deze. Vervolg je het spoor dan, dan is de a-staaf bij de 2 bewuste wissels in de binnenbocht.
Ga je terug naar de laatste wissel van het rechtse gedeelte van het schaduwstation, daar waar het spoor overgaat in keerlus 1, dan zal er een ompoling moeten plaatsvinden want dit stuk keerlus spoor zou dan aangekomen bij de bovenste van de bewuste wissels, de a-staaf ten opzichte van de wissel aan de verkeerde zijde hebben. Dit geldt ook voor keerlus spoor 2 ( blok 7). Dit spoor komt van het hoofdstation en creëert zo ook een keerlus ompoling (echter dit stuk spoor staat niet op de tekening).
Ik weet niet hoe ik het anders duidelijk moet maken.

Maar goed, ik ga wel wat proberen en hopen dat het goed gaat uitpakken, want ik krijg de indruk dat ik al te veel aan het vragen ben. Bedankt voor alle respons.

MvG. Marc.


Netherlands

Hallo Marc,

In het gele stuk is het duidelijk. In het groene stuk heb je het niet aangegeven.
Als je het van blok 2 richting blok 6 en 7 consequent volgt, poolt daar niks om.
Het gaat dan om het stuk waar staat "Keerlus 1 Blok 8". Als je daar B links, A rechts houdt, gezien de oriëntatie van de tekening, dan komt het ompoolpunt tussen blok 8 en 2, waar in jouw tekening staat ->2B4. Dan is er dus geen probleem, want rondom de wissels met extra blokuitgang is geen sprake van ompoling.

Je schrijft "Ik meen me te herinneren dat het een algemene afspraak is dat gezien de rijrichting de A-staaf dan rechts ligt".
Er staat echter iets anders: "We hanteren de afspraak dat in positieve rijrichting de A staaf rechts en de B staaf links ligt". En er staat ook "Positieve en negatieve rijrichting is een willekeurige keuze en heeft helemaal niets te maken met de normale rijrichting van de treinen".
Je moet er voor zorgen dat je in stations, waar treinen van het ene naar of over het tegenoverliggende spoor kunnen kruisen A en B aan dezelfde kant liggen, zodat er zo weinig mogelijk ompolingen zijn binnen complexe wisselstraten. Ompolen, indien nodig, doe je het liefst ergens in de vrije baan. Voor Dinamo maakt het overigens niks uit, maar de reden daarvoor is precies waar we het hier over hebben.

Mvg, Leon


 
Dutch (Nederlands, nl)English British (British English, en-uk)German (Deutsch, de)