Loading...
 

Dinamo


bibberende lok bij overgang naar andere TM44

Op mijn N-baan ben ik het DCC-bedrijf aan het uitproberen, met DCconfig in DCC-mode. Op de overgangen van de ene TM44 naar de andere TM44 gaat het lokje bibberen alsof continue de rijrichting wordt veranderd. De frontlampen gaan flikkeren en het rode achterlicht flikkert daar doorheen. De lok staat op dat moment met het ene draaistel al in het volgende blok. En ik krijg overcurrent meldingen van beide betrokken blokken.
Wie kan mij verder helpen?

Netherlands

Problemen op overgangen tussen blokken zijn (bijna) altijd wijten aan een onjuiste polariteit tussen de blokken of een onjuiste synchronisatie, dat laatste dan meestal door een slechte of foute 'clock'.
Mvg Leon

Bij de ene lok gebeurt dit wel maar bij een ander lokje gebeurt het niet. En in Dinamoconfig heb ik de MS en clock controle gedaan . Allebei als antwoord OK.
Kan ik dan Dinamo als oorzaak uitsluiten?


Netherlands

Goed dat je Dinamo(New)Config gebruikt om te testen of je systeem correct werkt.

Als je wilt rijden van een blok naar het volgende is het essentieel dat die twee blokken synchroon zijn. Er is een mechanisme in Dinamo dat daar voor zorgt en dat heet "blokken linken". Het staat kort beschreven in de DinamoConfig handleiding (paragraaf 5.5). Koploper en iTrain gebruiken dit mechanisme en dan hoef je er niet op te letten. Bij Dinamo(New)Config moet je het zelf doen. Als je wilt rijden van (bijvoorbeeld) blok 1 naar 3 naar 4 naar 7, dan link je blok 3 aan 1, vervolgens 4 aan 3 en 7 aan 4. Je hebt dan een ketting beginnend bij blok 1 en eindigend bij blok 7. Vervolgens bedien je alleen blok 1 en Dinamo zorgt er dan voor dat de blokken 3, 4 en 7 synchroon meelopen.
In DinamoNewConfig is "Target" het blok dat je wilt linken en "Source" het blok waaraan je het "Target" wilt linken.
Met de knoppen "Unlink Up" en "Unlink Down" kun je de ketting weer afbreken. "Down" breekt de ketting af vanaf het "opgegeven "Target" blok naar beneden. "Up" breekt de ketting af van boven tot het opgegeven "Target" blok.

Let er bij het aansturen op dat je een blok dat als "Target" gelinkt is aan een "Source" niet rechtstreeks bestuurt. In dat geval verbreekt Dinamo de koppeling tussen deze twee blokken. Als je in bovengenoemd voorbeeld blok 4 rechtstreeks zou aansturen dan houd je 2 kettingen over: 1 + 3 en 4 + 7. Als je dan 4 weer linkt aan 3 is de ketting weer "gerepareerd".
Koploper en iTrain hebben er een database voor en als je dit zelf doet heb je veel bij te houden. Maar het kan wel grappig zijn er mee te spelen om te zien hoe het mechanisme werkt.

Met hartelijke groeten, Leon

Dag Leon,
Reuze bedankt voor deze heldere uitleg. Ik had al wel met een scheef oog naar de linkknoppen gekeken maar dat leek mij nog iets te hoog gegrepen. Daarom nog niet in de handleiding gedoken.


Dag Leon,
Ik heb nu blokken gelinked en dan rijd een lokje keurig door naar het volgende blok. Zo kan ik het lokje rondjes laten rijden. Dat werkt digitaal en analoog. Dus mijn 'over current' vraag is denk ik nu ook beantwoord. In mijn baan heb ik de snelheidsmeter van Chris Burger (HCCM) opgenomen. Dat geeft een spanningsval van 1,4 volt op de A-rail. Digitaal is dat nauwelijks of niet merkbaar maar een analoog lokje gaat dan even iets langzamer rijden; maar rijdt wel gewoon door.
Voor mijn multvariate analyse kan ik nu kijken of koploper een analoog lokje en een digitaal lokje mooi over de baan kan laten rijden. Ik verwacht \van wel.
vriendelijke groet en nogmaals voor je heldere uitleg.
maarten


Netherlands

Maarten,
Het is mij onduidelijk wat je bedoelt met "spanningsval op de A rail".
Een spanning kun je zowiezo alleen meten tussen 2 punten en nooit op één punt.
Mvg, Leon


Dag Leon,
Deze info heb ik van Chris Burger. Voor de snelheidsmeter wordt een stukje A-rail onderbroken en aan een bezetmelder gekoppeld.
Van Chris kreeg ik onderstaande verklaring
mijn vraag was
De lengte van het stukje melderrail is ca. 10 cm. (schaal N). Ik vraag me af wat er dan gebeurd met dat stukje rail wbt de rijspanning zodat het lokje door kan.
Antwoord van Chris
Op de melderrail staat gewoon de spanning. Deze is echter 1,4 Volt minder omdat de stroom door een gelijkrichtersbrug loopt. Maar dat moet geen probleem zijn.


 
Dutch (Nederlands, nl)English British (British English, en-uk)German (Deutsch, de)