Loading...
 

Dinamo


Doorbranden R3 op IPM

Netherlands

Ik bestuur een testopstelling met DINAMO (vorig jaar gekocht bij Frans Staal), en rijd daarop met een kleine LGB-loc. De TM-H is niet in "double power mode", maar het gaat prima.
Nu heb ik een treinstel van Piko G in een blok gezet. Volgens de gebruiksaanwijzing moet de voeding daarvoor 2A kunnen leveren. Volgens mij moet dat nog kunnen zonder "double power mode". Het probleem met het stroomgebruik lijkt echter niet bij de TM-H te liggen, maar de weerstand R3 op de IPM brandde door (althans het omhulsel ging roken en smolt).
Door kortsluiting was R3 eerder al eens doorgebrand, en heb ik die vervangen. Maar in plaats van een 0,25W weerstand heb ik daar een (iets grotere) 0,5W weerstand voor gebruikt, maar kan dat een verschil maken?

Kan het kloppen dat R3 doorbrand bij te groot stroomgebruik? Of klopt er dan iets in de schakeling niet?

Overigens functioneert ook nu (zonder nieuwe R3) de kleinere LGB loc nog steeds goed.

Netherlands

Floris,

zou je de aansluiting van de powertransistoren (2N3055) een kunnen controleren? Het verschijnsel lijkt op het verwisselen van de basis en de emmiter.

groet
Frans

Netherlands

Dag Frans,

Ik zal komend weekend de aansluitingen van de powertransistoren eens controleren.

Groeten,
Floris


Netherlands

De aansluitingen van de powertransistoren zaten inderdaad verkeerd om.
Ik heb ze omgewisseld, en nu rijdt het treinstel zonder dat er iets doorbrand.
De snelheid is nog niet hoog, dus ik zal nog wat spelen met de rijspanning (RS) en de ijking in Koploper.

Er is wel een ander probleem ontstaan. Na het opnieuw aansluiten van de IPM, maar voordat het treinstel op de rails is gezet, werd D1 op de IPM snel erg heet.
Er zitten 2 TM-H units op het systeem aangesloten (elk met een CD16 en DDS), en na het loskoppelen van de tweede TM-H, werd de D1 niet meer snel heet. Volgens mij duidt dit op kortsluiting o.i.d. in de tweede TM-H of CD16, maar ik kan er niets afwijkends aan zien. Bovendien werd de TM-H niet gebruikt. Hij zat enkel aangesloten aan de RMU (en DDP), maar niet aan een blok.
Daarbovenop functioneren de bezetmeldingen via de eerste CD16 ook niet meer.

Dit alles functioneerde eerder wel, het enige verschil zit in aanpassingen aan de IPM.
Kan het zijn dat bij het aansluiten van de IPM verkeerde stroompjes ontstaan, waardoor dingen defect gaan?


Netherlands

Hallo Floris,

het zal de TM-H zijn, want de CD16 maakt geen gebruik van de 5 Volt. D1 zit in het circuit van de 5 Volt. Als er een fout in de TM-H zit, zoals een IC verkeerd om of een kortsluiting door een soldering, dan maakt het niet uit of er blokken aan de TM-H hangen. Ik zou de TM-H nog eens goed inspecteren. Als je de tweede TM-H en CD16 afkoppelt, werken de bezetmelders op de 1e set dan wel of ook niet? En als ze niet werken, zijn ze altijd actief? In dat geval is er (meestal) iets met de 12 Volt aan de hand....

Groet
Frans


Netherlands

D1 is een shottky diode, die zelfs bij de volle belasting nauwelijks warm wordt. Bovendien zit hij op een koelstrip en het zal m.i. lastig zijn vast te stellen welk van de 6 componenten die daar op zitten de dissipatie veroorzaakt. Het zou ook zo maar de 7812 kunnen zijn. Als er kortsluiting in de 5V (aansluiting) zit mag je verwachten dat de power converter afschakelt op 2,5A en dat leidt in principe niet tot overmatige warmteontwikkeling. Als D1 echt goed heet wordt is-ie m.i. stuk.

Mits je de componenten en modules correct aansluit ontstaan er bij het aansluiten van de IPM geen verkeerde stroompjes, maar als je daarbij fouten maakt valt dat uiteraard niet volledig uit te sluiten.
In eerste instantie was de 2N3055 verkeerd aangesloten. Daardoor moet alle stroom door de componenten op de IPM geleverd worden en daar is hij (uiteraard) niet voor gedimensioneerd. Het verbranden van een weerstand is daarvan het eerste duidelijke signaal, maar het is niet uitgesloten dat er daardoor meer stuk is.

Op deze manier troubleshooten gaat m.i. niet werken. Aangezien niet uit te sluiten is dat de IPM zelf beschadigd is, zul je eerst moeten vaststellen dat die nog goed werkt. Niet alleen door de spanningen te meten, maar ook of die stabiel blijven bij een flinke belasting. Als de IPM niet meer stabiel is kan het systeem daarachter dat ook niet meer zijn.

Mvg,
Leon


Netherlands

@Frans

Als je de tweede TM-H en CD16 afkoppelt, werken de bezetmelders op de 1e set dan wel of ook niet? En als ze niet werken, zijn ze altijd actief?

De tweede TM-H en CD16 zijn volledig afgekoppeld (op de GND na), maar de bezetmelding via de eerste set doet het niet. Ze blijven aangeven dat alles vrij is (dus niet alles bezet).
Ik kan woensdag eens kijken of het verschil maakt als de ik CD16 van de eerste en de tweede set omwissel.

@Leon

D1 is een shottky diode, die zelfs bij de volle belasting nauwelijks warm wordt. Bovendien zit hij op een koelstrip en het zal m.i. lastig zijn vast te stellen welk van de 6 componenten die daar op zitten de dissipatie veroorzaakt. Het zou ook zo maar de 7812 kunnen zijn.

In eerste instantie merkte ik het ook op doordat de gehele koelstrip erg heet was geworden. Omdat ik bezig was met de rijspanning, verdacht ik toen T1 of IC1 ervan.
Ik heb meerdere keren het systeem laten afkoelen en bij het inschakelen gevoeld waar het het snelste heet werd, en dat leek toen D1 te zijn. Maar nu ik het nogmaals probeer, lijkt het toch IC4 te zijn.

Is het logisch dat door een (nog onverklaarbaar) defect op de TM-H de IC4 ook defect is gegaan (of misschien andersom), waardoor vervolgens de CD16 geen goede 12V krijgt en daardoor niet werkt?


Netherlands

De CD16 heeft zelf geen 12V nodig, die doet het gewoon op de Vrs. De TM-H heeft wel 12V nodig om schakelaars en de signalen uit de CD16 te kunnen inlezen.

Als de 7812 (IC4? ik weet het zo niet uit mijn hoofd en heb even geen puf het nu op te zoeken) heet wordt hoeft de 7812 zelf niet stuk te zijn. Als een module die je er op aan sluit defect is en kortsluiting veroorzaakt levert de 7812 tot 1A (sommige types zelfs 1,5A) en verstookt hij bij volle kortsluiting en een voeding van 20V dus 20W. Daar krijgt-ie het best warm van.

We kunnen alles proberen te beredeneren, maar het handigst is toch gewoon even een multimeter pakken en meten welke voedingsspanningen er uit de IPM komen, zowel met modules aangesloten als zonder.

Mvg,
Leon


Netherlands

Ik heb nog wat meer getest en geprobeerd, en om gelijk met het belangrijkste resultaat te beginnen: de IC15 op de tweede TM-H wordt ook heet.
Dat lijkt me niet goed. Is dat een teken dat de IC15 defect is, of kan het ook aan omliggende componenten liggen?

Voor de volledigheid geef ik ook nog even wat ik nog meer heb geprobeerd:

Alle spanningen (los en aangesloten) van de IPM vertonen geen afwijkingen;
Als ik de 12V van de IPM niet gebruik maar de 2e TM-H wel aangesloten laat, wordt de koelstrip op de IPM niet heet (aanwijzing dat het om de 12V gaat);
Als ik een andere 12V bron gebruik en de 2e TM-H niet aansluit, werkt de bezetmelding via de eerste TM-H/CD16 nog steeds niet;
Als ik de 1e en 2e CD16 omwissel werkt de bezetmelding ook nog niet;
Als ik alles loskoppel en alleen de voeding van de 2e TM-H op de IPM aansluit, wordt de 7812 heet, maar ook de IC15 op de TM-H.

Maar ik heb nog geen verklaring waarom de bezetmelding via de andere TM-H/CD16 niet (meer) werkt.


Netherlands
Ik ga komend weekend met de spullen bij Frans langs, hopelijk is het daarna opgelost.

Netherlands

Het lijkt er op dat de 4512 multiplexers en wellicht de 7407 drivers op je TM-H's defect zijn. Wellicht heb je bij het aanpassen van je IPM hier een verkeerde voedingsspanning op gezet.
Zet er nieuwe 4512 chips in en je bent voor een paar Euro weer klaar (mits het vermoeden klopt uiteraard)

Mvg,
Leon


Netherlands
Bij Frans zijn de 2 TM-H's ingewisseld voor 2 andere. Die heb ik weer aangesloten op de rest, en nu werkt alles weer goed!

Netherlands

Ter aanvulling: we hadden tijdens de workshop geen gelegenheid/tijd om de 4512's te vervangen, maar die waren op beide boards defect!

Groet
Frans


 
Dutch (Nederlands, nl)English British (British English, en-uk)German (Deutsch, de)