Loading...
 

Dinamo


Beginnersvraagjes

Netherlands

Hallo allen,

Een paar jaar geleden heb ik een treinbaan gekocht van iemand die ermee stopte. Voor mij was dat een moment om de hobby weer eens echt goed op te pakken.
De baan zoals ik heb gekocht heb kon ik voor een groot deel bewaren en heb hem zo gebruikt. Er zaten echter een paar dingen in die ik niet fijn vond, en er waren wat problemen die moeilijk op te lossen waren.
Ik ben begin dit jaar opnieuw begonnen met een baan die mij meer ligt. Nu heb ik wat kleine vragen waarvan ik hoop dat iemand mij hierop het goede spoor kan zetten.

De beste man waarvan ik het gekocht heb had een besturingsunit gemaakt van Dinamo wat door middel van koploper geregeld wordt.
Bijgaand het schema zoals hij deze gemaakt had.

De TM-H, RM-H, OM32 kan ik veel van vinden. Van de BZM en RM-WMA modules vind ik bitter weinig en het is door hem zelf gemaakt.
Alles functioneert op zich wel met zowel analoge als digitale treinen door elkaar.

Mijn vraagjes zoals ik deze nu heb.

1- Aansluitingen BZM modules op de rails.
Vanaf de BZM module komen 5 draden waar er 4 gebruikt werden. 1 voor gezamenlijke stroomvoorziening en 3 voor delen van de blokken. Hiermee krijgt ieder blok 2 bezetmelders. Ik vond een beschrijving waarbij het blok in 4 delen verdeeld werd en er dus 3 bezetmelders te gebruiken waren. Ik heb dat geprobeerd maar werkt niet. Iemand enig idee of dat uberhaupt kan? Het zou voor mij voor sommige blokken echt een uitkomst zijn.

2- Meer gegevens van BZ en RM-WMA
Ik kan zoals gezegd een klein beetje vinden maar niet heel veel. Weet iemand gegevens te vinden van deze modules? Zoals hoe sluit ik ze precies aan op de rails en wissel? Ik volg nu precies hoe hij het heeft gedaan maar weet de eisen niet van deze.


Ik kan de betreffende man niet meer vragen want hij is vorig jaar overleden. Vandaar mijn vragen hier.

Met dank alvast,

Marcel de Jager

Netherlands

Marcel,

BZM klinkt als BeZetMelder. Ik vermoed dat het een door hemzelf geknutselde CD16 variant is. Ja, 3 bezetmelders per blok kan. Bij gebruik van de TM44 is 4 melders per blok standaard. Bij gebruik van de TM-H+CD16 ben je vrij om het aantal melders per blok te kiezen van 1 tot (in theorie) 128. Hoe dat dan zou moeten werken bij de BZM kan ik je niet vertellen.

WMA klinkt als WisselMAtrix. Wellicht een zelf geknutselde MDdec? Zoek even naar de documentatie van de MDdec of zoek op wisselmultiplexing en kijk of het zoiets is.

Mvg,
Leon


Netherlands

Leon,

Dank je wel voor je antwoord.
Ik heb alles nog eens doorgekeken en daadwerkelijk denk ik dat de BZM een variant op de CD16 is.
Ik vond namelijk wel schema's waar CD16 opstond en die blijken helemaal overeen te komen. Mijn vraag of 3 bezetmelders per blok kunnen is meteen beantwoord, want ieder aansluiting voor een blok heeft maar 4 connectie mogelijkheden. Voor 3 bezetmelders zouden dat er 5 moeten zijn.

Ik ben weer een stuk verder en kan weer even door knutselen. Dank je wel.

Marcel


 
British English (en-uk)Dutch (Nederlands, nl)German (Deutsch, de)