Loading...
 

OM32, OC32 and LichtOrgel


Helderheid seinen

Ik ben momenteel bezig met het digitaliseren van een "oude baan". Op deze baan staat een groot aantal gloeilamp-seinen. Op zich geen groot probleem om deze aan te sturen via een OC32, maar het resultaat is niet optimaal. De lichtopbrengst is nogal variabel, met name rood is te fel. Ideaal zou zijn als ik per lamp de maximale intensiteit kan "tunen".

Is er een mogelijkheid om de maximale lichtsterkte te configureren? Ik heb multibit-2 gebruikt (aangemaakt vanuit standaard 2 standen sein device) waarbij ik in tbblad PWM het initieële level en het on-level heb aangepast. Dit werkt bij het eerste testje prima, maar zodra koploper direct de aspecten aanspreekt is weer de 100% lichtsterkte te zien.

Is dit uberhaupt te limiteren, en zo ja hoe? Ik zie bij multibit instructie geen level parameter, en de PWM settings lijken dus niet veel te helpen, of ik gebruik het verkeerd.

Alvast dank!

Iemand die weet of dit kan? Zou het jammer vinden als ik overal weerstanden ga installeren terwijl het via config had gekund!

Netherlands

Hallo bdewit,

Het is wel mogelijk, maar niet zo maar met de standaarddefinities.
Als we dit wel mogelijk zouden maken is het probleem dat het aan een nagloeien niet mooi meer werkt omdat het regelbereik dat je daarvoor hebt dan sterk wordt beperkt. Bovendien ontstaat het risico dat mensen dit gaan gebruiken om te kleine weerstanden voor LEDs te compenseren, waardoor de LED te veel piekstroom krijgt en stuk gaat. Nu zul je zeggen, je kunt toch opschrijven dat men dat niet moet doen, maar de praktijk heeft inmiddels ruimschoots bewezen dat dat niet helpt.

Nu heb je bovengenoemd probleem bij gloeilampjes een stuk minder, dus het is wel te doen. Bovendien gloeien gloeilampjes zelf al een beetje aan en na. Over welk seinstelsel gaat dit en welke seinen daarvan gebruik je?

Mvg,
Leon

Hi Leon,

Dank voor je duidelijke antwoord. In mijn geval is nagloeien misschien leuk, maar zeker niet belangrijker dan proberen e.e.a. aan intensiteit gelijk te trekken. Het op een andere manier inregelen is zeker een poging waard.

Op de baan heb ik alleen eenvoudige rood groen seinen, dus gebruik nu ook default multibit2 aspect (standaard rood groen sein dus). Aansturing van de oc32 NG printen is via rs485.

Groetjes Bas


Netherlands

Bas,

Probeer bijgaande DD eens ...

Bij Instructie 2 onder Aspect 0 van Pin N+0 kun je de helderheid voor Rood instellen (Level 1..31)
Bij Instructie 2 onder Aspect 1 van Pin N+0 kun je de helderheid voor Groen instellen (Level 1..31)
Na het aanpassen van Level en voor het testen wel even op "Write Single" klikken

Mvg,
Leon


 
British English (en-uk)Dutch (Nederlands, nl)German (Deutsch, de)