Loading...
 

OM32, OC32 and LichtOrgel


OC32 via USB-RS232 kabeltje: driver probleem?

Vraagje: ik heb een OC32 die ik bij mijn vorige baan met een verloopkabeltje van USB naar RS232 op de PC had aangesloten. De OC32 draadjes had ik aangesloten op de pinnetjes van de RS232 aansluiting zoals beschreven in de handleiding. Werkte altijd prima onder Windows XP.
Nu heb ik het volgende probleem. De huidige PC draait onder Windows 10, en het kabeltje (met FTDI chipset) heeft dus een bijpassende driver nodig.
Ik heb die gedownload (de CH341SER.exe) en geïnstalleerd. Windows meldt dat alles OK is, maar zodra ik OC32config opstart knalt Windows eruit met een "blue screen of death" en gaat herstarten.

Herkent iemand dit probleem? En belangrijker: hoe heb je het opgelost?

Netherlands

Ik zou zoeken bij https://www.ftdichip.com/ voor drivers, de CH341 is een andere USB / seriele chip van een andere leverancier.

Hans.


Ha Hans,

Dank voor je hulp. Ik heb de driver daar gedownload en geïnstalleerd. Vervolgens krijg ik in het Apparaatbeheer van Windows te zien dat er inderdaad een poort bij is gekomen, met de melding "This is not Prolific PL2303. Please contact your supplier." (zie ook het bijgevoegde plaatje). En er is dus ook geen COM-poortnummer toegekend, zodat OC32config hem ook niet kan vinden.


Netherlands

Als het inderdaad een originele FTDI chip is hoef je bij Windows 10 geen driver te installeren. Windows 10 haalt automagisch de juiste driver op als je de chip aansluit (tenzij het zo'n oud ding is dat hij niet meer ondersteund wordt).

Mvg, Leon


Netherlands

Oplossing: U485 kopen?

Mvg, Leon


Kan ik die gewoon aan mijn bestaande OC32 toevoegen?

Netherlands

Een U485 is een USB-RS485 converter. Die steek je in je PC en dan "praat" je dus RS485 met je OC32's. Kun je de configuratie ook uitlezen en kun je je OC32's ook updaten (kan niet met RS232).
Voor de /NG kun je de U485J nemen, die heeft een RJ45, net als de OC32/NG. Voor de "oude" OC32 is een U485 (zonder-J) waarschijnlijk handiger.

Mvg, Leon


Klinkt goed. Ik zal er een bestellen.

Netherlands

RTMmrgreen
U485 gaat in de USB poort van je PC. Van daar met een RJ45 (-J versie) of zelfgemaakt kabeltje (niet -J) naar de eerste OC32. De rest doorlussen.
Let op: je gebruikt nu de RS485 aansluiting van je OC32's en niet meer de RS232. Werkt met alle OC32's maar niet zo maar met OM32 (maar ik neem aan dat je die niet hebt).
Mvg Leon


 
British English (en-uk)Dutch (Nederlands, nl)German (Deutsch, de)